Vilken fruktpåse är bäst?

fruktpåse ekologisk OMOM

Vilken fruktpåse är egentligen bäst? Går det att säga?

 

Nej tyvärr finns inga enkla svar, alla material har sina miljömässiga för- och nackdelar. Här följer lite information om olika vanliga material.

Plastpåse:
Fördelar: Energi- och resurssnål tillverkning, lägre koldioxidutsläpp än papperspåsar, delvis återvinningsbar.
Nackdelar: Tillverkad av icke-förnyelsebar råvara (olja), kan bidra till nedskräpning och långsam nedbrytning.
Papperspåse:
Fördelar: Tillverkad av förnyelsebar råvara, återvinningsbar, nedbrytbar, möjlighet att välja FSC-certifierat papper för hållbart skogsbruk.
Nackdelar: Energikrävande tillverkning, orsakar högre koldioxidutsläpp än plastpåsar, avverkning av skog bidrar till koldioxidutsläpp.
Bomullspåse:
Fördelar: Tillverkad av förnyelsebar råvara, återanvändbar, möjlighet att välja ekologisk eller Fairtrade-certifierad bomull.
Nackdelar: Energikrävande tillverkning med höga koldioxidutsläpp på grund av vattenbehov och transport.
Polyesterpåse:
Fördelar: Slitstark och långlivad, låga koldioxidutsläpp vid tillverkning, återanvändbar, vattenavvisande.
Nackdelar: Tillverkad av icke-förnyelsebar råvara (olja), men kan tillverkas av återvunnen polyester.
Det finns inget perfekt val då alla påsar helt enkelt har en negativ miljöpåverkan men rekommendationer inkluderar ofta att välja återanvändbara påsar, kompensera för utsläpp, och säkerställa hållbarhet och miljömärkningar vid inköp. Om du väljer att köpa återanvändbara tygpåsar, så se till att få till rutinen att alltid få med dem och använd påsarna massor av gånger. OM och OM igen - OMOM ❤️ 
På bilden - vår fruktpåse i jute 🌿 Jute växer snabbt, kräver inte lika mycket vatten som bomull och kan skördas hela tre gånger från samma odlingsmark per år. Dessa påsar är också väldigt slitstarka. Nackdelen? Det odlas i varmt klimat och måste därför fraktas långt. 
Glöm inte, vi gör alla så gott vi kan. Tack för det!

RELATED ARTICLES

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer publiceras när de är godkända