När OMOM grundades

När OMOM grundades

Det var under 2014 som resan mot OMOM började. Jag hade tröttnat på att dra hem små plastpåsar från affären som i bästa fall återanvändes någon gång och i sämsta fall lades direkt i återvinningen. Jag ville göra något som ersatte engångspåsen, till mig själv.

 

Lösningen blev några små påsar i tyll som jag sydde. Känslan som fyllde mig vid första försöket var en stor tillfredställelse. Jag tar med mig en påse som går att tvätta och använda om och om igen! Så enkelt! Och responsen blev jättefin. Varje gång (!) vi handlade var det någon som kom fram och nyfiket undrade vad det var för smarta små påsar vi la frukten i. Även personalen i kassorna log mot oss, frågade vad det var för något och tyckte att det var en strålande idé.

Ekologisk nätpåse för frukt

Snart sydde jag fruktpåsar till vänner och bekanta och jag började förstå att detta var en vana som fler ville ta till sig. Efter några månader hade jag samlat mod nog och i början av 2015 startade jag varumärket och företaget OMOM. Fruktpåsarna såldes var och varannan dag från start! 

 

Så småningom började jakten på den hållbara producenten då jag själv hade svårt att hinna tillverka påsar i samma takt som de såldes. Efter nära nog ett år hittade jag min samarbetspartner i Indien - ett mindre familjeföretag som drivs av ett par med samma fokus på ekologiska material som jag. Med en tillverkning helt igenom certifierad av GOTS kände jag det förtroende som behövdes för att börja produktionen. De är otroligt duktiga och jag är verkligen glad över vårt samarbete som nu har hållt i sig i 7 år. 

 

När jag i uppstarten sökte på internet efter “flergångspåsar” kom inga resultat upp, det är riktigt roligt att ordet nu används av många och att jag har fått vara med från start på resan hit. Ett annat roligt minne är från när jag började sälja på marknader runt om i landet. Jag fick då ofta förklara vad de små nätpåsarna var för något, många gånger trodde kunderna att jag sålde de grönsaker som jag skyltade med! Idag har fruktpåsarna blivit en vanlig produkt som alla förstår sig på och det är fantastiskt.

Sakta men säkert har OMOM:s produkter blivit fler och fler. Jag utgår från mina egna behov när jag designar nya produkter och fler kommer det att bli. Vår tygkasse har blivit väldigt populär sedan plastskatten kom. Många människor har börjat använda flergångspåsar för att slippa betala för plastpåsar och att bli pushad till mer hållbara val är en bra sak tycker jag, oavsett vad som driver ens förändrade vanor. Gamla vanor sitter starkt i och att komma in i en ny rutin när man ska åka och handla kan ta emot i början, men man vänjer sig snart. 

 Matkasse med dubbla handtag ekologisk tygpåse

Tygkassar med dubbla handtag blev OMOM:s andra produkt

OMOM:s grundtanke är att det ska vara enkelt, tryggt och snyggt att leva hållbart. 

Att vara kund hos oss ska vara som att få lämna över alla de där jobbiga frågorna om vad som är bäst i alla lägen och bara lita på att vi redan har sett över hela kedjan. Att välja hållbart ska heller inte behöva innebära att man måste kompromissa med det estetiska.

 

Tygpåsar behöver användas många gånger om för att det ska ses som en mijövinst, därför är vårt motto:

 

  • att tillverka dem så hållbart det går med krav på att hållbarheten är riktig både i produkten och för dem som tillverkar dem. 

 

  • att det är giftfritt -från det att materialet odlas till dess att den färdiga produkten hamnar i kundens hand. 

 

  • att det är slitstarka påsar som håller länge och dessutom genomtänkta så att de verkligen används.

 

För den mest hållbara produkten är den som används och tål att användas.

 

Dessutom -att använda en flergångspåse är mer än att bara byta ut en engångspåse. Det handlar om att komma in i ett tankemönster av återanvändning, att komma in i vanan att själv ta med sig, planera för när man ska ut, få med den där flaskan med vatten och tygkassen. Och där tror jag att OMOM:s lite mer genomtänka matkasse och små fruktpåsar kan vara till hjälp. Med OMOM:s flergångspåsar sparar vi tillsammans tusentals engångspåsar varje år! 

RELATED ARTICLES

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer publiceras när de är godkända