Användningen av överblivet tyg för att skapa nya produkter, som kuddfodral till soffkuddar, tygpåsar och mindre accessoarer är en populär strategi inom hållbart mode och design. Men är det verkligen så hållbart som det låter?
Ja, i många fall är det en mer hållbar lösning än att köpa nytt tyg. Genom att använda spillbitar från produktion minskar vi avfall, maximerar användningen av material och reducerar behovet av att producera nytt tyg.
Dock finns vissa utmaningar:
- Logistik och resurser: Att samla in, sortera och omvandla överblivet tyg kan kräva mycket arbete och energi, vilket i vissa fall kan minska hållbarhetsfördelen. I vårt fall så använder vi oss av överblivna tyger hos vår tillverkare, så det krävs ingen extra transport.
- Begränsad skala: Eftersom överblivet tyg ofta kommer i små kvantiteter kan det vara svårt att skapa en sammanhängande produktlinje, vilket kan leda till ineffektiv produktion. Det tar helt enkelt lite mer tid - vilket det är värt tycker vi. I detta fall, med våra somriga kuddfodral har vi gjort så få som 20 st av vissa färger.
- Kvalitet och hållbarhet: Ibland kan resttyger ha defekter eller vara av varierande mått och kvalité. Detta kräver en större handpåläggning av hantverkarna.
Hur vet man att det verkligen är överblivet tyg?
Många företag använder begrepp som "deadstock" och "resttyger" i sin marknadsföring, men det är inte alltid tydligt vad det innebär. För att säkerställa att tyget faktiskt är överblivet säkerställer vi det genom att;
- Ställa frågor till leverantören om var tyget kommer ifrån och varför det räknas som överblivet. Vi använder enbart ekologiskt överblivet tyg i våra zero waste-kollektioner.
- Begära transparens om produktionen. Är det tyg som blivit över från annan tillverkning, eller är det nyproducerat men marknadsfört som deadstock?
Borde produkterna vara billigare?
Det kan verka logiskt att produkter av överblivet tyg borde vara billigare, eftersom materialet är en restprodukt. Men det finns faktorer som kan göra att priserna ändå ligger på en "vanlig" nivå:
- Arbetskostnader: Att hantera och anpassa överblivet tyg kräver mer arbete än att använda standardiserade rullar.
- Begränsad tillgång: Eftersom resttyger ofta förekommer i små partier blir produktionen mer komplex och dyr. Av våra kuddfodral finns det endast mellan 20-50 st av varje färg, och de kommer såklart av naturliga orsaker inte att fyllas på.
- Hantverksmässig produktion: Många som arbetar med resttyger gör det i mindre skala, ofta med en mer omsorgsfull process.